Kako zdravimo smrčanje?

Optimalen način in izbor zdravljenja smrčanja je
odvisen od jakosti smrčanja in drugih vaših 
posebnosti.

Optimalen način in izbor zdravljenja smrčanja je odvisen od jakosti smrčanja in drugih vaših posebnosti.

Pristop mora biti individualiziran in interdisciplinaren. Univerzalna metoda ali pripomoček za odpravo smrčanja ne obstaja. V centru Respira pokrivamo vsa tri specialistična področja s tremi glavnimi stebri zdravljenja smrčanja in spalne apneje in njihovimi kombinacijami: zdravljenje s stalnim pozitivnim pritiskom, t.i. CPAP zdravljenje (interna medicina s pnevmologijo), operativno zdravljenje (otorinolaringologija), zdravljenje z ortodontsko opornico (zobna in čeljustna ortopedija). Optimalen način in izbor zdravljenja smrčanja je odvisen od jakosti smrčanja in pridružene spalne apneje, anatomije zgornjih dihal, telesne teže, starosti, pridruženih bolezni in tudi želja in pričakovanj pacienta. Kot pomoč specifičnemu zdravljenju so pomembni še splošni ukrepi za odpravljanje smrčanja, med katere prištevamo zmanjšanje odvečne telesne teže, izogibanje hrbtnemu položaju spanja, izogibanje alkoholnim pijačam in kajenju ter uživanju uspaval in pomirjeval. Zgolj splošni ukrepi praviloma ne zadostujejo. 

Zdravljenje s CPAP – stalnim pozitivnim pritiskom v dihalih

Zagotavlja skoraj popolno ozdravitev od smrčanja.

Zdravljenje s stalnim pozitivnim pritiskom(CPAP) je praviloma primerno za zdravljenje hudega smrčanja in spalne apneje. CPAP z nežnim tokom zraka preko nosne ali obrazne maske, ki jo nosite med spanjem, vzdržuje vašo dihalno pot odprto in preprečuje smrčanje in spalno apnejo. Ljudje z uporabo CPAP navajajo kot rezultat boljše počutje čez dan, imajo več energije, čutijo več svežine, so bolj produktivni in zbrani. Z uporabo CPAP se občutno zniža tveganje za resne bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčni infarkt in možganska kap, depresija in druge. Uspešnost zdravljenja smrčanja z metodo CPAP je blizu 100%.

Zdravljenje z ortodontskim aparatom-opornico

Po vaši meri izdelano ustno opornico nosite ponoči.

Ortodontsko zdravljenje smrčanja vključuje po meri izdelano ustno opornico, ki zdravi smrčanje in blago do zmerno spalno apnejo. Nosite jo ponoči med spanjem. Opornica se izdela po meri na podlagi odtisa in omogoča postopno prilagajanje in pomikanje spodnje čeljusti naprej, s čimer se ustvarja večji prostor med zadnjo steno žrela in bazo jezika, kar učinkovito odpravlja smrčanje in spalno apnejo.

Kirurško zdravljenje smrčanja in spalne apneje

Obstaja več načinov zdravljenja, izbor je odvisen od posameznikove diagnostike.

Kirurško zdravljenje smrčanja lahko obsega:

  • funkcionalno korekcijo nosu; pri tem se izboljša prehodnost nosu (uravnavanje zvitega nosnega pretina, odstranitev polipov, stanjšanje sluznice),
  • izboljšanje prehodnosti žrela (odstranitev odvečnega tkiva jezička in mehkega neba ter zatrditev tkiva ostanka mehkega neba - uvulopalatofaringoplastika -, zmanjšanje/odstranitev mandljev),
  • volumsko zmanjšanje baze jezika.

S temi posegi želimo povečati prehodnost nosno-žrelnega dela dihalne poti tako, da odstranimo predele zožitev. Posegi se ponavadi izvedejo v splošni anesteziji.