Kaj je smrčanje?

Pogosto je predstopnja in glavni simptom resnega bolezenskega stanja, ki ga je potrebno nujno zdraviti.

Smrčanje je pogosto glasen, rezek, hrapav, neprijeten in moteč zvok, ki nastane med vašim spanjem zaradi vibracij tkiva na nivoju žrela, mehkega neba, baze jezika, nosu ali drugih delov zgornjih dihal. Okrog 50% vse populacije občasno ali redno smrči. Smrčijo tako moški kot ženske, s starostjo se pojavnost smrčanja veča, smrčanje je lahko tudi dedno pogojeno. Pogosto je predstopnja in glavni simptom spalne apneje, resnega bolezenskega stanja, ki ga je potrebno nujno zdraviti. Mehko nebo, žrelo in baza jezika so veliko bolj pomembni pri nastanku smrčanja kot predel nosu, zaradi česar je večina izdelkov za lažje dihanje skozi nos pri odpravi smrčanja neučinkovitih. Do pojava smrčanja pride v spanju, ko je mišični tonus telesa zmanjšan in na mestih zožitev v zgornjih dihalih, kjer se ohlapno tkivo dovolj približa, da zaradi pretoka zraka ob dihanju zavibrira. Hujša kot je zožitev, močnejše so vibracije in s tem glasnejše smrčanje.

Zakaj smrčim?

Na pojav smrčanja lahko vplivajo številni dejavniki.

Smrčanje je posledica različnih dejavnikov, pri katerih pride med dihanjem do zožitve v predelu zgornjih dihal in posledične vibracije tkiva oz. turbulence zraka. Smrčanje je lahko problem obeh spolov in vseh starosti. Na pojav smrčanja vplivajo številni dejavniki : anatomija nosu, žrela, mehkega neba in jezika (zvit nosni pretin, ohlapno mehko nebo, podaljšana uvula); prekomerna telesna teža z odvečnim tkivom/oblogo zgornjih dihal, ki oži dihalno pot, nosna kongestija ali vnetje zaradi alergij in drugih dejavnikov, starost z zmanjšanjem mišičnega tonusa, uživanje alkoholnih pijač pred spanjem, kajenje, uporaba uspaval in pomirjeval pred spanjem, uživanje obilnih obrokov pred spanjem, nosečnost.

Spim sam. Kako naj vem, ali smrčim?

Odgovor je lahko vaše počutje čez dan. Opazujte se.

Smrčanje je praviloma moteč zvok, ki ga največkrat opazi partner ali okolica. V kolikor spite sami, bodite pozorni na naslednje znake, ki najverjetneje pomenijo, da je vaš spanec moten zaradi smrčanja: prekomerna zaspanost čez dan, kronična utrujenost, nezbranost pri delu, občutek presušenih ust, pordelo razdraženo pekoče ali boleče žrelo, težave z dihanjem skozi nos, nemiren spanec, pogosta zbujanja, hlastanje za zrakom, občutek dušenja, moreče sanje, pogoste nočne mikcije.

Smrčanje je lahko resna bolezen

Lahko gre za resno opozorilo telesa pred boleznijo, ki jo je potrebno zdraviti.

Smrčanje velja za predstopnjo spalne apneje, ponavljajoče motnje dihanja v spanju, ki se kaže z nevarnimi prekinitvami dihanja v spanju. Huda oblika smrčanja z dokazano spalno apnejo je resna bolezen, resno opozorilo telesa pred boleznijo, ki jo je potrebno zdraviti. Je neposredno povezana s številnimi kroničnimi boleznimi: srčni infarkt, angina pektoris, možganska kap, motnje srčnega ritma, nenadna srčna smrt, sladkorna bolezen, povišan krvni pritisk, depresija, spolna disfunkcija. Tudi smrčanje brez dokazane spalne apneje je bolezensko stanje zaradi kroničnega vnetja in draženja tkiva zgornjih dihal.

Smrčanje slabša kvaliteto življenja

Resno lahko ogrozi vaše zdravje in vpliva na vaše družbeno življenje.

Smrčanje ruši kontinuiteto in kvaliteto spanja, nujno potrebno za spočitost in normalno življenje posameznika in je tudi več kot le napetost in obremenitev v partnerskem odnosu. Vodi lahko v pomanjkanje osvežilnega spanca, posledično kronično utrujenost, nenaspanost, ki resno ogrozi posameznikovo zdravje in življenje, slabša kvaliteto življenja in položaj posameznika v družbi. Ko eden smrči, trpita dva.

A je smrčanje ozdravljivo?

Najpomembneje je, da ga odpravimo in obvladamo. Mi vam svetujemo, kako.

Smrčanje praviloma ni ozdravljivo, razen v določenih, skrbno izbranih primerih, ko odkrijemo vzrok, ki ga je možno odpraviti z operacijo. V večini ostalih primerov pa smrčanje odpravljamo z redno uporabo po meri izdelanih ustnih aparatov-opornic ali s CPAP aparatom in masko. Najpomembnejše je, da smrčanje odpravimo in obvladamo. S tem odpravimo tudi vse potencialno škodljive učinke na človeka in njegovo okolico ter povrnemo posamezniku kvaliteto življenja. Glede na različne vzroke smrčanja in spalne apneje ter različne načine zdravljenja je potrebna natančna diagnostika in celostna interdisciplinarna obravnava, s pomočjo katere je mogoče izbrati za posameznika optimalen način zdravljenja (operacija, CPAP, ustni ortodontski aparat, drugi ukrepi).